Ciasto dyniowe.

Przyszła już prawdziwa jesień ale na razie taka kapryśna, za oknem raz deszcz raz słońce. Jesień kocham przede wszystkim za smaki, te właśnie jesienne dania najbardziej przypadły  mi do gustu szczególnie, kiedy mogę iść do ogrodu zerwać piękną dynie czy cukinie, jechać do lasu na grzyby .W kuchni mogę stać godzinami wymyślać dania i sprawdzać przepisy.  We wnętrzach natomiast mało jest u mnie pomarańczy, jakiś  mały jesienny akcent tym razem wianek i nic więcej, jakoś nie mogę się przekonać do tego koloru. Zdecydowanie stawiam na szarości i beże a kiedy siedzę przy stole przez okno balkonowe widać piękną paletę jesiennych barw, dynie ustawione na stoliku, parapet w jabłkach i wrzosie, na dole duży kosz z cebulą a kiedy zapale wieczorem latarenki i światło przebija się do wnętrza a w domu robi się cudowny nastrój . W takie kolory ubrany balkon jest dla mnie najlepsza dekoracją i do tego jadalną, pewnie za jakiś czas wszystkie dyńki zostaną przerobione na ciasto czy zupę a puki co cieszą oko. A jeśli mowa o cieście to ostatnio robiłam pyszne dyniowe ciacho, idealne na tą porę roku. Słodkie, wilgotne a do tego, kiedy je pieczemy to niesamowity zapach unosi się po domu, chyba pierwszy raz aż tak pachniało z piekarnika więc namawiam do pieczenia.

Składniki:
500 g dyni, ja użyłam dynie Hokkaido, kroimy i pieczemy w piekarniki do miękkości
3 szklanki mąki ( ja używam mąki bezglutenowej)
0,5 szklanki miodu, można użyć cukru, moje ciasto jest mało słodkie jeśli ktoś woli  słodsze to zwiększamy proporcje
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu

Kiedy dynia się upiecze, po ok. 20 minut oddzielamy ją od skórki i miksujemy bądź rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Utrzeć miód z olejem następnie dodać jajka i masę dyniowa a na końcu mąkę i wszystkie przyprawy. Jest to przepis na dwie foremki keksówki. Pieczemy w 180˚C  ok. 60 minut. Do ciasta można również wsypać rodzynki, ziarnka słonecznika czy dyni.
Życzę smakowitych wypieków i pozdrawiam.

























































Komentarze

  1. Ale zdjęcia takie, że napatrzeć się nie można :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię jesień za smaki i kolory :) W Twoim wydaniu jesień jest po prostu i piękna i pyszna:)))
    Pozdrawiam Cię serdecznie i miłych jesiennych słonecznych dni Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda mniam, a aranżacje jesienno-dyniowe piękne, z pewnością Twoje jak zawsze perfekcyjne zdjęcia oddają cały ich urok!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowicie u Ciebie, jak zawsze. Uwielbiam zupy z dyni i ciasta też. Twoje wygląda rewelacyjnie, chyba skorzystam z przepisu. Zdjęcia mega cudne. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy dyniowe też uwielbiam tylko jakoś moim dziewczyną nie przypadły do gustu. Polecam przepis:)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować :) Dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z całego serca bo ciasto jest super pyszne:)

      Usuń
  6. Fajny przepis na ciasto. Super dekoracje, najbardziej urzeka mnie kompozycja z jabłuszek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku układam takie dekoracje na balkonie i oczywiście na bieżąco je zjadamy:)

      Usuń
  7. Piękne zdjęcia, dużo w nich energii! A ciacho wygląda bardzo smakowicie! pozdrawiam Dora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest smakowite z tego przepisu robiłam pierwszy raz a ciach w smaku obłędne:)

      Usuń
  8. Taką jesień to ja uwielbiam... Pysznie, pięknie i kolorowo:)
    ściskam jesiennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam jesień szczególnie taką prawdziwa złotą:)

      Usuń
  9. Nie znałam tego przepisu, a więc z chęcią wypróbuję jesienny przepis :)
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest też pyszne więc przepis szczerze polecam:)

      Usuń
  10. Jeśli chodzi o kuchnię jesień to też moja ulubiona pora roku ;). Śliczne zdjęcia, a ciasto zapewne pyszne ;) Zapisuję na liście do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak moja, jesienią jest tyle moich przysmaków że nie sposób oprzeć się gotowaniu i jedzeniu oczywiście:)

      Usuń
  11. Ciasto wygląda pięknie, przepis chętnie wypróbuję.
    Gdybyś chciała spróbować dyni w bardziej wytrawnym wymiarze, to polecam Ci zupę ze strony ,,Kwestia smaku,,
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis i ide zobaczyć dyniową chętnie skorzystam z nowego przepisu:)

      Usuń
  12. Ciasto wygląda pięknie, przepis chętnie wypróbuję.
    Gdybyś chciała spróbować dyni w bardziej wytrawnym wymiarze, to polecam Ci zupę ze strony ,,Kwestia smaku,,
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam i nie robiłam nigdy ciata dyniowego i chyba czas to zmienić bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu wypróbuj przepis koniecznie ja juz piekłam kilka ciast dyniowych ale dla mnie ten jest idealny:)

      Usuń
  14. A ja wczoraj zrobiłam ciasto dyniowe i klapa:-( Ale chyba przepis był nie najlepszy bo bez pieczenia dyń i bez tłuszczu i niestety nic z tego nie wyszło więc wypróbuję Twój przepis, może się uda:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. na pewno pyszne :-)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty