Ciasto dyniowe.
Przyszła już prawdziwa jesień ale na razie taka kapryśna, za oknem
raz deszcz raz słońce. Jesień kocham przede wszystkim za smaki, te właśnie
jesienne dania najbardziej przypadły mi do gustu szczególnie, kiedy mogę
iść do ogrodu zerwać piękną dynie czy cukinie, jechać do lasu na grzyby .W
kuchni mogę stać godzinami wymyślać dania i sprawdzać przepisy. We
wnętrzach natomiast mało jest u mnie pomarańczy, jakiś mały jesienny
akcent tym razem wianek i nic więcej, jakoś nie mogę się przekonać do tego
koloru. Zdecydowanie stawiam na szarości i beże a kiedy siedzę przy stole przez
okno balkonowe widać piękną paletę jesiennych barw, dynie ustawione na stoliku,
parapet w jabłkach i wrzosie, na dole duży kosz z cebulą a kiedy zapale
wieczorem latarenki i światło przebija się do wnętrza a w domu robi się
cudowny nastrój . W takie kolory ubrany balkon jest dla mnie najlepsza
dekoracją i do tego jadalną, pewnie za jakiś czas wszystkie dyńki zostaną
przerobione na ciasto czy zupę a puki co cieszą oko. A jeśli mowa o cieście
to ostatnio robiłam pyszne dyniowe ciacho, idealne na tą porę roku. Słodkie,
wilgotne a do tego, kiedy je pieczemy to niesamowity zapach unosi się po domu,
chyba pierwszy raz aż tak pachniało z piekarnika więc namawiam do pieczenia.
Składniki:
500 g dyni, ja użyłam dynie Hokkaido, kroimy i
pieczemy w piekarniki do miękkości
3 szklanki mąki ( ja używam mąki bezglutenowej)
0,5 szklanki miodu, można użyć cukru, moje
ciasto jest mało słodkie jeśli ktoś woli słodsze to zwiększamy proporcje
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Kiedy dynia się upiecze, po ok. 20 minut oddzielamy
ją od skórki i miksujemy bądź rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Utrzeć
miód z olejem następnie dodać jajka i masę dyniowa a na końcu mąkę i wszystkie
przyprawy. Jest to przepis na dwie foremki keksówki. Pieczemy w 180˚C ok. 60 minut. Do ciasta można również wsypać
rodzynki, ziarnka słonecznika czy dyni.
Życzę smakowitych wypieków i pozdrawiam.
Ale zdjęcia takie, że napatrzeć się nie można :):):)
OdpowiedzUsuńJa również lubię jesień za smaki i kolory :) W Twoim wydaniu jesień jest po prostu i piękna i pyszna:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i miłych jesiennych słonecznych dni Ci życzę:)
Dziękuję Agatko:)
UsuńCiasto wygląda mniam, a aranżacje jesienno-dyniowe piękne, z pewnością Twoje jak zawsze perfekcyjne zdjęcia oddają cały ich urok!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Joasiu:)
UsuńAleż smakowicie u Ciebie, jak zawsze. Uwielbiam zupy z dyni i ciasta też. Twoje wygląda rewelacyjnie, chyba skorzystam z przepisu. Zdjęcia mega cudne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZupy dyniowe też uwielbiam tylko jakoś moim dziewczyną nie przypadły do gustu. Polecam przepis:)
UsuńMuszę wypróbować :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Polecam z całego serca bo ciasto jest super pyszne:)
UsuńFajny przepis na ciasto. Super dekoracje, najbardziej urzeka mnie kompozycja z jabłuszek.
OdpowiedzUsuńCo roku układam takie dekoracje na balkonie i oczywiście na bieżąco je zjadamy:)
UsuńPiękne zdjęcia, dużo w nich energii! A ciacho wygląda bardzo smakowicie! pozdrawiam Dora
OdpowiedzUsuńI jest smakowite z tego przepisu robiłam pierwszy raz a ciach w smaku obłędne:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTaką jesień to ja uwielbiam... Pysznie, pięknie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńściskam jesiennie:)
Ja tez uwielbiam jesień szczególnie taką prawdziwa złotą:)
UsuńNie znałam tego przepisu, a więc z chęcią wypróbuję jesienny przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie!
Pozdrawiam, M.
I jest też pyszne więc przepis szczerze polecam:)
UsuńJeśli chodzi o kuchnię jesień to też moja ulubiona pora roku ;). Śliczne zdjęcia, a ciasto zapewne pyszne ;) Zapisuję na liście do zrobienia!
OdpowiedzUsuńTo tak jak moja, jesienią jest tyle moich przysmaków że nie sposób oprzeć się gotowaniu i jedzeniu oczywiście:)
UsuńCiasto wygląda pięknie, przepis chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńGdybyś chciała spróbować dyni w bardziej wytrawnym wymiarze, to polecam Ci zupę ze strony ,,Kwestia smaku,,
Pycha !
Polecam przepis i ide zobaczyć dyniową chętnie skorzystam z nowego przepisu:)
UsuńCiasto wygląda pięknie, przepis chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńGdybyś chciała spróbować dyni w bardziej wytrawnym wymiarze, to polecam Ci zupę ze strony ,,Kwestia smaku,,
Pycha !
Nie jadłam i nie robiłam nigdy ciata dyniowego i chyba czas to zmienić bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAniu wypróbuj przepis koniecznie ja juz piekłam kilka ciast dyniowych ale dla mnie ten jest idealny:)
UsuńA ja wczoraj zrobiłam ciasto dyniowe i klapa:-( Ale chyba przepis był nie najlepszy bo bez pieczenia dyń i bez tłuszczu i niestety nic z tego nie wyszło więc wypróbuję Twój przepis, może się uda:-)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Cudowne ciasto i takie słoneczne :-)
OdpowiedzUsuń