Jaglano-kokosowy deser, bez glutenu.

Pomysł na pyszny i prosty deser.
 Ten deser jest pysznym i prostym w przygotowaniu kokosowym przysmakiem. Ponieważ nie jadam glutenu szukam metod zastępczych w przygotowaniu słodyczy. Uwielbiam kaszę jaglana nie tylko na śniadania ale również wykorzystuję ją do przygotowania domowych słodkości.
W moim domu nie jemy słodyczy ze sklepu a przygotowanie deserów jest wspaniałym czasem na rodzinne gotowanie. Kokosowa rozkosz ma smak przypominający rafaello do tego jest bardzo zdrowa i można ją jeść bez ograniczeń. Produkty które wykorzystałam do deseru są bardzo pełnowartościowe i ekologiczne. Kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję naszych jelit a wiadomo że nasze jelita to nasz drugi mózg. Nasze zdrowie i kondycja naszej skóry zaczyna się w jelitach. 
Polecam ten przysmak i gwarantuję doskonały smak, u mnie w domu zaskoczył nie tylko domowników ale i naszych gości. 

Składniki:

100 g suchej kaszy jaglanej,
1 łyżeczka masła klarowanego,
1 puszka mleka kokosowego,
6 łyżek wiórek kokosowych,
2 łyżeczki cukru pudru,
1 czekolada bezglutenowa ( opcjonalnie, można ten składnik pominąć).

Przygotowanie:

Otwieramy puszkę mleka kokosowego, zbieramy gęstą część do miseczki a resztę wlewamy do kaszy jaglanej. Kasze uzupełniamy woda dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości. Kiedy kasza ostygnie miksujemy ją na gładka masę. Geste mleko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do szklaneczek układamy warstwę kaszy, zalewamy czekoladą i znów warstwa kaszy na końcu dodajemy ubite mleko kokosowe. Deser odstawiamy do lodówki na godzinę. Wszystko powinno się schłodzić a czekolada stwardnieć. Można ozdobić orzechami czy zielonym listkiem :).

                                                                                                              Życzę smacznego.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty