poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Zapiekana cukinia - przepis bezglutenowy.

Kilka lat temu kiedy ze względów zdrowotnych przeszłam na dietę bezglutenową doceniłam smak i zapach domowych posiłków. Aromat i smak którego nie dostaniemy w żadnym fast foodzie czy barze nawet oferującym domowe posiłki. Kiedyś tego nie doceniałam, jadłam szybko, niezdrowo a zakupy robiłam nie czytając etykiet i szczerze mówiąc nie był to dla mnie problemem. Jednak kiedy zaczęłam uczyć się domowego zdrowego gotowania nie tylko doceniłam zdrowe produkty ale i takie które same uprawiam. Uwielbiam ten moment kiedy jeszcze poranna rosa nie zeszła a ja już spaceruję z koszykiem po działce wybierając warzywa i owoce na cały dzień. Ptaki śpiewają, wokół panuje tylko cisza a ja tak spacerując wymyślam co dzisiaj będę gotować. Podczas gotowania w kuchni działa prawdziwa magia zapachów a wspólne posiłki spełniają nasza codzienność. Teraz mamy sezon na cukinię to jedno z moich ulubionych warzyw ma wyjątkowe walory smakowe i przekonałam cała rodzinę do ich smaku. Tak naprawdę cukinie możemy spożywać bezkarnie do woli ponieważ jest małokaloryczna i lekkostrawna wiec jako dodatek do mięsa jest idealna. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminę C która wspomaga przyswajanie żelaza dla osób z celiakią  jest to bardzo ważne ponieważ bardzo często cierpimy na anemię .Zawiera również wiele składników mineralnych oraz jod. Ważnym atutem cukinii jest to ze pomaga odkwasić organizm dlatego w sezonie powinna być częstym gościem na naszym stole. 
Dzisiaj szybki i zdrowy przepis na zapiekaną cukinię.

Składniki;
4 średnie cukinie,
0,5 kg mięsa mielonego,( możemy sami zmielić łopatkę)
1 papryka (ja użyłam zielonej),
2 średnie cebule,
10 dag sera żółtego,
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz, papryka ostra


Przygotowanie:
Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy ziarna nasienne. Na patelni podsmażamy cebulę, paprykę, czosnek i mięso mielone. Wszystko doprawiamy podczas pieczenia. Przygotowane cukinię smarujemy odrobina masła klarowanego i solimy. Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy przez około 30 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego. 










4 komentarze:

  1. Wygląda dosłownie przepysznie!!!
    Na pewno skorzystam z przepisu!!!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię. Ja zamiast żółtego sera daję mozzarelę. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ją w każdej postaci. Właściwie nie ma sosu do makaronu, żebym jej nie dodała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie przepyszne, robiłam wielokrotnie. Jutro nawet będzie leczo warzywne z cukinią zieloną i żółtą :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń