Nasze zwyczajne jabłka.

Jabłka to niezwykłe owoce, odgrywają bardzo symboliczną role w naszej kulturze. Największe zasługi w ich uprawie mieli mnisi i to oni sprowadzili je do Polski. Na początku XII w. i własnie od nich zaczęła się kulinarna rewolucja jabłek. Dziś są to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, kupić je możemy nie zależnie od pory roku. Są soczyste i pełne aromatu a ich atutem jest to, że można  z nich przyrządzić nawet wykwintne potrawy czy desery. Najlepsze są oczywiście te, które są z własnej uprawy jednak dziś nie ma już problemu aby nawet w dużych miastach kupić jabłka od gospodarza czy z uprawy ekologicznej. Dziś zobaczycie mój deser, który zrobił prawdziwa furorę na moim stole. Połączenie smaku słodkiego razem ze słonym jest w tej wersji idealne.

Przepis:
4 duże jabłka
2 jajka
35 dag sera z niebieska pleśnią
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
10 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:
Z jabłek odcinamy górna część z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne. Ser kruszymy i ucieramy w miseczce ze śmietana i żółtkami, na koniec dodajemy orzechy włoskie. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową. Faszerujemy jabłka i przykrywamy je odciętą częścia z ogonkiem. Zapiekamy około 20 minut w temp.180 stopni.























Komentarze

  1. Takiego połączenia smaków to ja jeszcze nie znałam. Warte wypróbowania na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Również nie łączyłam takich smaków. Jabłuszka wyglądają niesamowicie, wcale się nie dziwię, że zrobiły furorę :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka podane w przepięknym jesiennym anturażu. Pyszny jesienny deser.
    Cudownego i słonecznego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna aranżacja i pewnie smak niesamowity, lubię pieczone jabłuszka

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale pyszności uwiebiam jabłka w takim zestawieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi apetytu, jabłka wyglądają przepysznie i są i pięknie sfotografowane

    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietnie wyglądaja i napewno pysznie smakują :-) Sprobuję)
    Pozdrawiam!
    martaimama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty